Vodič za vino: Koje vrste čaša se koriste za ovo piće?
Kako je danas Sveti Trifun, zaštitnik vinograda i vinara, nekako je red da danas i tema na blogu, upravo bude vezana za vino. Već smo se upoznali sa nekim pravilima i još mnogo toga ćete moći da pročitate u nekim narednim postovima, ali sada, hajde da se upoznamo kakve to vrste čaša se koriste za vino.
Pre svega, vinska čaša se sastoji iz sledećih delova: baza, stabljika, kugla i rim. Baza je osnova i ona nema neki uticaj na vino u čaši. Stabljika spaja bazu i kuglu, odnosno balon. Najbolje bi bilo da vinsku čašu držite pri dnu stabljike, bliže bazi, kako ruka ne bi grejala vino. Kugla je i te kako važna, jer se u njoj pored dela za sipanje vina, talože i sve arome. Pre pijenja vino se uskovitla blagim pokretom ruke, a sadržaj se sipa do trećine visine kugle. Rim predstavlja obod čaše i usmerava slatke i kisele note ka nepcu.
Za crvena vina koriste se čaše sa širokim otvorom kako bi bila pitkija. Od čaše zavisi da li će se neutralisati gorčina tanina ili ne. Da bi se sačuvala cvetna aroma belog vina i održala temperatura ohlađenog vina, koriste se manje čaše. Tom prilikom će se i izraziti veća kiselost i pružiti više aroma, iako je niža temperatura.
Rose možete poslužiti u širokoj čaši, jer ona omogućava brzo isparenje alkohola i tada cvetne i voćne note dolaze do izražaja. Da biste sačuvali mehuriće ograničavanjem oksidacije, šampanjac poslužite iz uske čaše sa manjim otvorom.
Bilo da slavite Svetog Trifuna ili Dan zaljubljenih, dobro vino je uvek dobar izbor za sve prilike. Uz pravi odabir čaše, uživanje je zagarantovano.
Comments
Post a Comment