Medovik - Medena torta koju morate probati
Nisam neki ljubitelj torti, ali dobri pravi domaći kolači, što bi se reklo "babski" su ono što obožavam da jedem. No, na nagovor drugarice probala sam Medovik, kod nas poznatiji kao Medena torta i od tog trenutka, torta je dobila drugo obeležje u mom životu. Nisam znala od čega je napravljena, samo znam da nisam mogla da prestanem da jedem, dok nisam celo parče smazala. Rekla je da je to jela u Rusiji i da moram da probam.
Odmah sam morala da izguglam od čega se pravi. Medovik je ruska torta, odnosno slojevita torta, čiji su glavni sastojci med i pavlaka ili kondenzovano mleko. Ovo je jeftina torta ruskog naroda, ali popularna u mnogim zemljama. Ova torta zahteva dug period pripreme, jer se sastoji od velikog broja tankih korica, koje moraju pažljivo da se peku i predstavljaju biskvitne slojeve, koji se premazuju kremastim filom. Ostatak korice se samelje i pospe po torti, te na trenutak podseća na mlevenu plazmu. Med je glavni sastojak, po kome je i dobila ime i daje ovoj torti odličan ukus i aromu.
Nastanak torte se vezuje za 19.vek, kada ju je u Ruskom carstvu stvorio mladi kuvar, kako bi zadivio caricu Elizabetu Aleksejevnu. Interesantno je da ona nije podnosilo bilo koje jelo ili slatkiš koje je sadržalo med. Novi mladi kuvar nije bio upućen u to, te je napravio tortu sa medom i gustom pavlakom. Kako nije osetila da je torta napravljena od meda, odmah se zaljubila u nju kad ju je probala.
Ukoliko niste probali, pravo je vreme da ovu tortu uvrstite u svoj jelovnik.
Comments
Post a Comment