Michelin Star: Nedostižna želja mnogih restorana

 Jedan od filmova koji obožavam da gledam, jeste The Hundred-foot Journey, iliti Indijski začin na francuski način, gde čuvena Heler Mirren svim silama pokušava da dobije još jednu Mišelinovu zvezdicu. I ne samo da je ona jedina koja se bori za nju i to u filmu, mnogi restorani širom sveta, pokušavaju da dobiju upravo tu zvezdicu, a u slučaju da se nekome od njih oduzme, to im je kao da im je neko oduzeo dete. A šta je zapravo Michelin Star?

Michelin Star je izraz koji obeležava kvalitet fine kuhinje u restoranima širom sveta. Interesantno je da ove prestižne ocene koje priželjkuju mnogi restorani, deli proizvođač guma. 1900.godine Michelin je objavio svoj vodič iz oblasti guma, za podsticanje putovanja u Francuskoj. 1926.godine, objavio je prve turističke vodiče koji su nagrađivali jednom zvezdom sve restorane fine kuhinje.

Michelin svoje poverenje poklanja stalno zaposlenom osoblju anonimnih recenzenata restorana i na njih se u potpunosti oslanja prilikom donošenja ocene. Oni su uglavnom strastveni prema hrani, svaki detalj dobro zapaze i nadasve, imaju izuzetno pamćenje ukusa, kako bi se prisetili i upordeli vrste hrane. Ono što je jako bitno, prilikom posete imaju mogućnost da se stope sa okolinom i da izgledaju kao običan potrošač.

Nakon posete restoranu, njihov zadatak je da napišu temeljni memorandum, a potom svi recenzenti se okupe i odlučuju kojem restoranu će biti dodeljena zvezdica. Po ovome su Mišelinove zvezdice jedinstvene, jer se oslanjaju na iskustvo svojih zaposlenih, a ne na povratne informacije potrošača putem interneta.

Prilikom izrade recenzije, recenzenti se fokusiraju na kvalitet, majstorstvo tehnike, šefa kuhinje, odnosno kakva je ličnost, vrednost hrane i konzistentnost. Na osnovu toga dodeljuju od 0-3 zvezdice. Ono što njih ne zanima, jesu unutrašnji dekor i postavljanje stolova.

Način na koji se dodeljuje zvezdica je sledeći:

* Dobro mesto za zaustavljanje na putovanju, ukazuje na vrlo dobar restoran u svojoj kategoriji i on nudi kuhinju visokog standarda

   ** Vredan skretanja sa puta, što ukazuje na izvrsnu kuhinju, vešto i pažljivo izrađena jela izvanrednog kvaliteta.

*** Restoran vredan posebnog putovanja, što ukazuje na vrhunsku kuhinju. Prepoznatljiva jela su precizno izvedena i za njihovu izradu koriste se vrhunski sastojci.

Ukoliko niste, pogledajte film Indijski začin na francuski način, osim što je zanimljiv, pokazaće vam da verujete u sebe i svoje vrednosti, da ne odustajete i kada drugi kažu da nećete uspeti. 

Do neke nove priče...Pozdrav!



Comments

Popular posts from this blog

Kako da peglanje veša postane prava zabava?

Šta posetiti na Zlataru?

Calilo Hotel: Luksuzni raj ostrva Ios