Nije slučajno bundeva pretvorena u lepu kočiju, da nije dobra za zdravlje i lepotu!
Nekako je nezamislivo u opisu jeseni, izostaviti njeno visočanstvo bundevu. Polako, ali sigurno osvaja jesenje trpeze i kada biste znali koliko je dobra za vaše zdravlje i lepotu, još više bi se našla u vašoj upotrebi.
Bogata kalcijumom, fosforom, proteinima, antioksidantima, gvožđem i vitaminom C, čini čuda za kosu i kožu. Takođe, ona sadrži beta karotine, koji poništavaju UV zračenje kroz povećanu teksturu kože, te ukoliko na koži imate tamne fleke, najbolje je da ih tretirate sokom od bundeve. Kako je odličan izvor cinka i gvožđa, pomaže u smanjenju pojave akni. Takođe obiluje vitaminom C i B3, te se povećanjem kolagena, uspešno bori protiv znaka starenja i duboko hidrira kožu. Kako je bogata u cinku, pomaže i rastu kose, a omega-3 masne kiseline u njoj, čine kosu zdravom i sjajnom. Vitamin A je još jedan vitamin u kojem je ova biljka izuzetno bogata, a on je veoma važan za dobar rad očiju.
Plod bundeve sadrži 90 procenata vode, a posebno je bogata biljnim vlaknima i pektinom, pa povoljno deluje na organizam. U njenom plodu gotovo da nema masnoće, te na 100gr ima svega 30kcal i samim tim spada u idealne namirnice za sve one koji žele da se reše viška kilograma.
Pored jestivog i lekovitog ploda, ova biljka se uzgaja i zbog semenki, koje su bogate omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koji povećavaju energiju organizma, zdravlje reproduktivnih organa i lep izgled kože. Ono što je još utvrđeno kada je reč o semenkama bundeve, jeste da one povoljno deluju na simptome stresa, anksioznosti i depresije i na samopouzdanje. Prisustvo kalijuma u njoj, efikasno je za uspostavljanje ravnoteže tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema.
Priznajem, nisam od onih koji baš vole ukus ove biljke. Najviše volim da je konzumiram u vidu čorbe, jer je odlična za organizam. Ali kad znam koje sve benefite ima za naše telo, zdravlje i lepotu, naprosto ne može, a da se ne nađe na trpezi.
Comments
Post a Comment