Eat, drink & repeat!
Eat, drink and repeat...smisao života većine italijana. U jednom od prethodnih postova, upoznali smo se kako izgleda tipičan italijanski obrok. A sada, pažnju posvećujemo njihovoj strukturi tokom dana.
Colazione - kažu da je doručak najbitniji, ali ne i za italijane. Veoma često, oni će imati brzi doručak sredinom jutra, koji se sastoji od tramezzina ili kifle. Uglavnom se sastoji od caffe latte, odnosno tople kafe sa mlekom ili kafe uz hleb, kiflu, maslac i džem. Takođe se može poslužiti i čokoladni hleb, takozvani fette biscottate. Ako pak svoj doručak pojedete u baru, on se sastoji od kapućina i kroasana ili espresso i peciva. U prošlosti, za neke regije bilo je karakteristično da se služi vino u koje bi potapali keksić. Najzastupljenije je bilo u Toskani.
Pranzo - najvažniji obrok. Kao narod poznat po čvrstim porodičnim vezama i tradicijom, za italijane je od velikog značaja da ovaj obrok imaju u svojim domovima sa svojom porodicom. Nemojte se začuditi ako je većina radnji u periodu od 13:00 - 16:00h zatvorena, jer tada je u Italiji pauza za ručak. Tada se obično služi risotto ili pasta, kao prvi obrok i meso i riba, kao drugi obrok.
Merenda - između ručka i večere, na red dolazi popodnevna užina, koja je slična doručku i sastoji se od toplog napitka u kombinaciji sa hlebom, medom ili džemom. Takođe se može poslužiti jogurt, sladoled, granita (poput sorbeta), voćna salata, orasi, biskviti, torta ili neki drugi slatkiš. Dakle, to je vreme da se zasladi nepce, odnosno vreme za Dolce.
Cena - i na kraju dana, kao što to biva, sledi večera. Pizza, pasta ili ista struktura kao i za ručak, samo u manjim količinama.
Ako ste u Italiji, ono što vam nikada njihovi pogledi neće dozvoliti, to je da jedete s'nogu. Italijani su narod koji izuzetno poštuje hranu i za njih je uvreda da jedete u hodu. Dakle, ako već uzmete i parče pizze ili bilo koji drugi oblik "street food", sedite na klupu, zastanite i pojedite. Ako ste već odlučili da idete i uživate u lepotama koje Italija nudi, onda bi svakako trebali da poštujete i njihova pravila vezana za hranu i piće.
Do sledeće lekcije o Italiji, pozdrav!
Ovo je sjajno i od sad te zovem Sovica La Italiana. :)
ReplyDelete