Jedan sasvim običan italijanski obrok
Iako pizza i gelato svima prvo padnu na pamet kada se spomene italijanska kuhinja, mene ipak misli odvuku u italijanske domove, gde su tradicija, radost i ljubav, uvek glavni začini koji se nalaze na meniju. I kao narod poznat po uživanju u životu, hrani, piću, nije ni čudo što jedan tipičan italijanski obrok sadrži nekoliko vrsta jela, pa tako između apperitiva i digestiva, provući će se niz jela i proći će dosta vremena pre nego što ustanete od stola.
Aperitivo...a kako započeti, ako ne sa nečim što otvara apetit. Vino, Prosecco, Spritz, Vermut, Gingerino, samo su neki predlozi da započnete užitak. Povremeno uz ova pića, služe se i male količine hrane, poput čipsa, maslina, kikirikija, čisto da napravi uvertiru za ono što sledi.
***
Antipasto...odnosno starter, jeste u stvari teže predjelo i uglavnom hladno. Salame, sirevi, bruschette, tramezzino i crostino. Tramezzino da odgonetnemo, jeste mali sendvič u obliku trouglića, a crostino tostirani hleb sa nadevom odgore. Sve u svemu, što bi se kod nas reklo, MEZE, samo bez žu-žu.
***
Primo...nakon hladnog, sledi toplo jelo, teže od predjela, ali opet lakše od drugog jela. Ono što ga odlikuje, jeste da su to jela bez mesa, pa za ovu priliku, rižoto, testenina, supa, palenta, su savršene opcije za poslužiti, pre konkretnog obroka.
***
Secondo...e sad malo da se prezalogaji i nešto jače. Bilo da je paprikaš, odrezak, svinjetina, jagnjetina ili nešto na dve noge, ali drugo jelo mora da sadrži meso. A uz sve navedeno, zajedno se služi i prilog, odnosno...Contorno - obično povrće pripremljeno na razne načine. A ukoliko ovaj prilog sadrži puno lisnatog povrća, onda se sledeće jelo Insalata može i izostaviti.
***
Formaggi e frutta...da se ja pitam, nakon drugog jela, moglo bi se i obustaviti sa hranom, ali ne, niti sam italijanka, niti se šta pitam, pa tako posle mesa, na red stižu sirevi i voće. Ovo je obrok posvećen lokalnim sirevima i svežem voću, pre nego što postane još slađi.
***
Dolce...najslađe za kraj. Samo se šalim, nije još uvek kraj. Elem, ono sa čime bi vas italijani "zasladili" jeste tiramisu, panna cotta, pita, torta, sladoled ili sorbeto. U Napulju su na primer, popularni zeppole, Sicilija će vas iznenaditi sa cassatom i cannolama, a mostarda je slatkiš rezervisan za sever Italije.
***
Caffe...na kraju obroka, italijani će vas poslužiti sa kafom, ali ono što nikako tada nećete dobiti, jesu mlečne kafe, kapućino i makijato. Nakon svih jela, služi se samo jaka kafa espresso, pije se u malim šoljama i to veoma brzo, dok je još vruća.
***
I na samom kraju, servira se Digestivo, ili kako se još naziva i Ammazzacaffe. Služi se nakon kafe, da završi obrok, a podrazumeva pića kao što su Grappa, Limoncello i mnogi drugi koji su neka vrsta voćnih i biljinih napitaka.
Pa ko preživi pričaće. Do neke nove italijanske priče...Buona notte!
Ovo je takodje bukmarkovano i sad sam naravno opet gladna. :D
ReplyDelete