🎄Blogžić #1: Mince pie - Božićni kolač Engleske!

Mince pie je tradicionalni slatkiš Engleske koji se služi tokom Božića. Takođe, ima svoju tradiciju i u Australiji i Novom Zelandu. Ove pitice ispunjene su mešavinom sušenog voća i začina, koji se nazivaju "mleveno meso". Od začina se najčešće koriste muškantni oraščić, karanfilić i cimet.

Nastanak ovih pitica se vezuje za 13.vek i simbolizovale su darove koje su Isusu predali biblijski magovi. Njihov tradicionalni oblik je bio duguljast, kakve su i bile jasle. 

Još uvek nisam imala priliku da napravim ove pitice, ali evo jednog recepta koji sam našla, pa ako želite da napravite, može vam poslužiti ili vi sami odaberite neki po svojoj želji.

Sastojci: 2 šolje sušenog mešanog voća, 200 gr smeđeg šećera, 50 gr iseckanih badema, 1 jabuka, 40 gr putera, 2 kašike rakije, 3 kašičice narendane kore limuna, 1 kašika limunovog soka, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica mešanih začina, muškantni oraščić, 1 jaje, šećer u prahu.

Za testo: 300 gr brašna, 70 gr šećera, 160 gr ohlađenog seckanog putera, 1 žumance, 2 kašike hladne vode.

1 korak: sve sastojke za fil sjediniti, prekriti folijom i ostaviti da odstoji preko noći.

2 korak: sjediniti sastojke za testo, oblikujte disk, prekrijte folijom i ostavite 20 min da odstoji u frižideru.

3 kora: zagrejte rernu na 180°C, a za to vreme, napravite male krugove od testa i ubacite u kalupe za mafine i napunite filom, odnosno kako nazivaju "mlevenim mesom". preko toga stavite ili skroz testo ili u vidu rešetaka, zvezde, kako želite, ali najbitnije je da premažete jajetom i pospete beli šećer.

Prijatno!

Photo: @daringgourment.com

Photo: @domesticgothess.com




Comments

Popular posts from this blog

Kako da peglanje veša postane prava zabava?

Šta posetiti na Zlataru?

Calilo Hotel: Luksuzni raj ostrva Ios