🎄Blogžić #11: Cinnamon roll - ovo morate praviti tokom praznika!
Cimet je nekako esencijalni začin tokom zimskog perioda. Kad zamiriše u domu, odaje osećaj prijatne atmosfere, te se osim u kuhinji, veoma često može osetiti miris i u svećama, kupkama i u raznim drugim stvarima. No, mi ćemo se fokusirati isključivo na onaj u kuhinji i to na rolnice od cimeta.
Cinnamon rolls su slatke rolnice koje su deo kuhinje nordijskih zemalja, ali i kuhinje Austrije, Nemačke i Severne Amerike. Ponekad ih nazivaju Cinnamon buns, u Finskoj se nazivaju korvapuusti, u Švedskoj kanelbulle, u Austriji i Nemačkoj su zimtchnecke.
Kada su rimski trgovci uneli cimet u Evropu, Švedska je godinama kasnije krenula da ga upotrebljava u svojim pecivima. U Švedskoj i Finskoj se ove rolnice tradicionalno služe tokom pauze za kafu i u ovim zemljama se 4.oktobar obeležava kao Nacionalni dan rolnica sa cimetom.
A šta je u stvari cinnamon rolls? To je razvaljano testo sa kvascem koje se premaže tanskim slojem putera i preko toga se pospe mešavina cimeta i šećera.Testo se zatim uvije u rolnu, iseče na jednake delove i peče. U Americi ih obično prelivaju sa glazurom na bazi šećera.
Ako vam je ovaj tekst otvorio apetit, brže bolje pronađite idealan recept za vas i sami napravite rolnice sa cimetom. Iskreno, ja lično nisam ljubitelj ovakvih kolača, ali zato volim kad sve miriše na cimet.
Photo: @foodnetwork.com |
Photo: @dinnerwithjulie.com |
Comments
Post a Comment