🎄Blogžić #5: Božićni puding
Kao tradicionalni deo božićne večere u Irskoj, Britaniji i drugim zemljama, služi se Božićni puding. Nastao je u 14.veku kao neka vrsta kaše od oljuštene pšenice kuvane u mleku i začinjene cimetom i karanfilićem. Bila je osnovna hrana za Badnje veče, dok se u Jorkširu jela kao prva stvar za Božićno jutro. Tek u 17.veku su se napravile prve promene u receptu.
Kako mnogi tvrde, Božićni puding treba da ima trinaest sastojaka, koji predstavljaju Isusa i dvanaest apostola. Tradicionalno u ove sastojke spadaju: ribizle, suvo grožđe, klobuk, smeđi šećer, limun, kora od limuna, prezle, kora od pomorandže, brašno, jaja, mešavina začina, mleko i rakija. Tradicija nalaže da se puding pravi 25 nedelja posle Trojstva i da je poslednja nedelja Adventa poznata kao "nedelja uzbune". Tada bi se sastojci pudinga sastavljali i mešali drvenom kašikom u činiji koja predstavlja jasle. Mešala bi se od istoka ka zapadu, što simbolizuje putovanje trojice mudraca. Običaj je da svaki član porodice tri puta promeša puding i tajno zaželi želju.
Takođe, bio je običaj da se ubace srebrna tri ili šest penija, jer se verovalo da će novčić doneti bogatstvo u narednoj godini. Ukrašava se božikovinom, a ponekad se i prelije rakijom i rumom da se stvori plamen pre serviranja.
Photo: @cookidoo.thermomix.com |
Photo: @vogue.in |
Comments
Post a Comment