🎄 Blogžić #10: Napitak drevnih Maja - Topla čokolada!

 Čaj, kuvano vino i topla čokolada, neophodni su sastojak svake zime. Veruje se da je prvi čokoladni napitak stvoren još pre 2.500 do 3000 godina i da su ga stvorile Maje. Nakon što je iz Meksika unet u Novi svet, ovo piće je postalo popularno i u Evropi.

Njeno konzumiranje se raširilo po čitavom svetu i može se naći u nekoliko varijanti. Sve do 19.veka se koristila u medicini za lečenje bolesti jetre i želuca. U Latinskoj Americi, topla čokolada podrazumeva začinjenu čokoladu i naziva se Chocolate para mesa, dok se u SAD-u konzumira kao blagi vrući kakao. Cioccolata calda se služi u Italiji, dok u Španiji možete probati Chocolate a la taza.

Kao što smo već napomenuli, nastanak tople čokolade se prepisuje Majama. Tada se ovaj čokoladni napitak služio hladan. Oni bi samleli zrna kakaa u pastu i pomešali ih sa vodom, kukuruznim brašnom i čili papričicama. Da bi dobili gustu penu, oni su smesu presipali napred-nazad iz šolje u lonac.

Nakon uvođenja u Evropu, topla čokolada je predstavljala luksuzni napitak, jer je čokolada u to vreme bila skupa, pošto su zrna kakaa rasla samo u Južnoj Americi. Tek u ovom periodu kada je stupila na tlo Evrope, čokolada je počela da se služi kao slatki napitak.

1828.godine razvijena je prva mašina za proizvodnju kakao praha u Holandiji. Presa je odvajala masni kakao puter od zrna kakaa i nastajao je kakao prah. Od njega se pravila topla čokolada. Tada je nastalo nešto mnogo značajnije, a to je čvrsta čokolada. Tada termin čokolada nije se odnosio na piće nego na čvrstu čokoladu, tako da je 1847. godine nastala prva čokoladica.

A sada trk po svoju verziju tople čokolade i uživajte u ovim hladnim večerima. Ali najslađe je kada tu istu čokoladu podelite sa voljenim osobama. 






Comments

Popular posts from this blog

Kako da peglanje veša postane prava zabava?

Šta posetiti na Zlataru?

Calilo Hotel: Luksuzni raj ostrva Ios