🎄 Blogžić #14: Sachertorte - tajni recept za savršenu glazuru ove čuvene torte

Photo: @austria.info

Za vreme praznika, Beč je destinacija među prvima na listi koju treba posetiti. Slikati se pored zgrade sa mašnom, posetiti Belvedere, probati Saher tortu..Probati Saher tortu? O da, to je svakako MUST na listi ukoliko planirate da posetite Beč.

Čokoladna torta savršenog ukusa. Ovo remek delo je nastalo 1832. godine od strane Franz Sachera. On je tada bio šegrt kod šefa kuhinje kancelara Mateniha. Kada je šef kuhinje bio bolestan, Franz je dobio zadatak da napravi tortu. Torta se sastojala od dve guste, debele čokoladne kore, a između njih je bio pekmez od kajsije. Torta je obložena čokoladnom glazurom i po pravilu se služi sa nezaslađenim šlagom.

Hotel Sacher nije jedino mesto gde se može probati torta po originalnom receptu. Ona se služi još i u Sacheru u Salzburgu, u cafe Sacher u Insbruku i Gracu, zatim u bezcarinskoj zoni bečkog aerodroma i preko online prodavnice hotela Sacher.

Recept kao i uvek možete sami potražiti na google-u, u zavisnosti koji vama najviše odgovara. Ali ipak onaj pravi je strogo čuvana tajna i mnogi navode da je tajna upravo u glazuri i načinu na koji se ona pravi. A da bi se ona napravila, koriste se tri vrste čokolade, koje proizvode različiti proizvođači isklučivo za tu namenu. Hotel čokolade nabavlja iz Libeka u Nemačkoj i iz Belgije. Eto male tajne za savršenu Saher tortu. 

Comments

Popular posts from this blog

Kako da peglanje veša postane prava zabava?

Šta posetiti na Zlataru?

Calilo Hotel: Luksuzni raj ostrva Ios