🎄Blogžić #14: Kako odabrati pravo vino uz čokoladu?
Kao što je lepo znati kako upariti vino sa mesom, sirevima, pastom, takođe je dobro znati i upariti sa čokoladom. Bilo da se to radi o beloj, mlečnoj ili tamno crnoj čokoladi, evo nekoliko saveta kako je na pravilan način upariti sa vinom.
I vino i čokolada nose svoj urođeni intenzitet, pa je preporučljivo da se počne sa vinom koje je malo slađe od čokolade ili nekog čokoladnog deserta, kako se njegov ukus ne bi transformisao u kiseo. Neophodno je da se odlučite za isti stil i težinu, odnosno da obratite pažnju na ukus i teksturu, jer oba moraju pripadati istoj kategoriji. Svetlije elegantne čokolade, najbolje je upariti sa lakšim vinima, a što je čokolada jača, samim tim i punoća vina treba da je jača. Kod vina je bitno da se obrati pažnja na tanine, zrelost i kiselost, a kod čokolade na sadržaj kakaa i na kremastu strukturu.
Ako ćete eksperimentisati sa nekoliko vrsta čokolada, najbolje je da počnete od finije bele, zatim mlečne i na kraju završite sa tamnom ili gorko-slatkom čokoladom.
Belu čokoladu je najbolje upariti sa belim, elegantnijim vinom, zbog maslaca i šećera koje sadrži. Uz nju najbolje idu vina poput Muscata ili likerska vina, a Sherry pogotovo. Šampanjac je takođe odličan izbor uz belu čokoladu, s'obzirom da ona ne sadrži kakao. Francuska ima liniju slatkih vina, koja je stvorena samo da bi se slagala uz belu čokoladu.
Mlečna čokolada ima manji procenat kakaa od tamne čokolade. Uz sadržaj mleka, one imaju slađi ukus, te ih je neophodno kombinovati sa slađim vinima, kao što su Pinot Noir, Merlot ili dezertna vina. Niži nivo tanina naglašava kremasti ukus čokolade i čine odličan spoj.
I na čokolade sa ukusima treba obratiti pažnju. One sa voćnim punjenjem, najbolje je kombinovati sa vinom koje u sebi sadrži jake, voćne note. Tu se izdvaja Merlot, koji kao što smo rekli ide dobro i uz mlečnu čokoladu, zatim Ruby Port sa ukusom višnje i čokolade. Čokolada sa ukusom kokosa, dobro ide uz penušava dezertna vina.
S'obzirom da su tamne i gorke čokolade veoma kompleksne, one zahtevaju dobro odabrano vino koje će ih upotpuniti. Najbolje ih je kombinovti sa vinom robusnijeg ukusa. Kako tamne čokolade imaju jak i intenzivan ukus, potrebno ih je kombinovati sa jačim crnim vinima s koncetrovanim voćnim notama.
Saznali smo do sada, kako je najbolje upariti vino sa mesom i sa čokoladom. A koji sir najbolje ide uz koje vino, saznaćemo u narednom postu...Živeli!
Comments
Post a Comment