🎄Blogžić #28: Vino & Pizza...kako napraviti savrseni spoj?
O vrstama ove najdivnije đakonije već sam pisala u nekim od tekstova. Ako se odlučite da baš ona bude na vašem stolu tokom novogodišnje noći, evo nekoliko smernica koje bi vino išlo najbolje uz koju vrstu pizze.
Pepperona - jedna od mojih omiljenih pica. S'obzirom na težinu koju nosi sa sobom zbog kulena i sira, najbolje je da se kombinuje sa jakim vinom intenzivnog ukusa, poput Sangiovese. Jače vino, preseći će masnoću kulena. Ono što svakako treba izbegavati, jesu lakša vina poput Rose.
Margherita - da se vratim u Italiju, ova pizza bi mi bila broj jedan, međutim kod nas, retko da ću je igde poručiti, jer nije to to. Ali, ako se ipak desi da je imate na meniju, najbolje je da se kombinuje sa vinom za koje smo u prethodnom slučaju rekli da se izbegava, a to je Rose. Kako je pizza sama po sebi lagana i aromatizovana bosiljkom, Rose će savršeno upotpuniti ukus. Uz nju nikako ne dolaze u obzir teška vina, kao što su Shiraz ili Cabernet Sauvignon.
Vegeteriana - ne verujem da ćete baš poteći za ovom vrstom pice, ali ako se odlučite za istu, kombinujte je sa Chardonnay. Svojim lakim notama, odlično se kombinuje sa povrćem na pici. Prosecco i Rose su takođe odlični pratioci. A kao i u prethodnom slučaju, Shiraz i druga teška vina, obavezno izbegavati.
Na osnovu ove tri pice, kombinujte vina i za vrste koje vi volite. Ukoliko je to domaćinska ili neka druga sa jačim ukusima, kombinujte kao i za pepperonu. Ako se odlučite za lakše vrste pica, odlučite se i za lakša vina. Ali na kraju, sve se svodi da se kombinuje kako kome prija. Prijatno i živeli!
Comments
Post a Comment