šŸŽ„Blogžić #7: Meso i vino...pripremite prazničnu večeru kao profesionalci!

 Iako trenutno na slavu dolazi samo "Å”est gostiju" da komÅ”ija ne bi prijavio u slučaju da je viÅ”e, ipak se potrudite da ručak ili večeru pripremite kao profesionalci. NajlakÅ”e je pitati, Å”ta ćete piti, pa potom otvoriti vino koje je pri ruci, ali iznenadite goste, a i sebe, te u zavisnosti koje meso poslužujete, pripremite i vino koje ide uz isto.

Ukoliko poslužujete crveno meso, ne znači da uz sve delove ide isto vino. Å to je meso "tanje" služi se svetlije vino. Tako npr, odrezak će se lepo uklopiti sa smelim, visoko taninskim crvenim vinom, kao Å”to je Shiraz ili Cabernet Sauvignon, dok će se uz meso nežnije teksture, poput filea jagnjetine, najbolje uklopiti Malbec ili Pinot Noir.

Ono Å”to je definitivno najzastupljenije od mesa, jeste svinjetina, pa na to se posebno treba obratiti pažnja. U zavisnosti kako se svinjsko meso priprema i sa čime se služi, tako se i kombinuje sa vinom. Mnogi će pomisliti da svinjetina ide dobro uz crveno vino, ali to baÅ” nije tačno. Naime, većina svinjetinu svrstava pod crveno, ali tehnički ona pripada belom mesu, te s'toga, bolje i ide uz belo vino Chardonnay, Pinot Gris i Sauvignon Blanc. Ljubitelji crvenog vina, ne moraju se osećati zapostavljeno, jer svinjetina poslužena uz razne soseve, veoma dobro ide uz isto. Pinot Noir,  Italian Sangiovese ili Chianti samo su neki od predloga. Kako pečena svinjetina ima poprilično slatkast ukus, neophodno je izbegavati teÅ”ka crvena vina poput Shiraz ili Cabernet. PrÅ”uta i suhomesnati proizvodi, uparuju se sa roze svetlim i suvim vinima, a mogu se poslužiti i sa suvim belim vinom.

Belo pileće ili ćureće meso, dobro se slaže uz bela vina, kao Å”to su Sauvignon Blanc ili Chardonnay, dok tamnije meso pačetine dobro ide uz crveno vino Pinot Noir ili Cabernet Sauvignon. Međutim, sastojci koji se koriste u pripremi, kao i sosevi, u mnogome određuju izbor vina, te važi uopÅ”teno pravilo, da se svetlija jela služe sa belim, a smelija jela sa crvenim vinom.

I ne samo sa mesom, vino je bitno adekvatno upariti i sa sirevima, čokoladom, pa čak i sa pizzom, ali o tome ćemo ipak u narednim tekstovima. 



Comments

Popular posts from this blog

Kako da peglanje veŔa postane prava zabava?

Å ta posetiti na Zlataru?

Calilo Hotel: Luksuzni raj ostrva Ios