šBlogžiÄ #7: Meso i vino...pripremite prazniÄnu veÄeru kao profesionalci!
Iako trenutno na slavu dolazi samo "Å”est gostiju" da komÅ”ija ne bi prijavio u sluÄaju da je viÅ”e, ipak se potrudite da ruÄak ili veÄeru pripremite kao profesionalci. NajlakÅ”e je pitati, Å”ta Äete piti, pa potom otvoriti vino koje je pri ruci, ali iznenadite goste, a i sebe, te u zavisnosti koje meso poslužujete, pripremite i vino koje ide uz isto.
Ukoliko poslužujete crveno meso, ne znaÄi da uz sve delove ide isto vino. Å to je meso "tanje" služi se svetlije vino. Tako npr, odrezak Äe se lepo uklopiti sa smelim, visoko taninskim crvenim vinom, kao Å”to je Shiraz ili Cabernet Sauvignon, dok Äe se uz meso nežnije teksture, poput filea jagnjetine, najbolje uklopiti Malbec ili Pinot Noir.
Ono Å”to je definitivno najzastupljenije od mesa, jeste svinjetina, pa na to se posebno treba obratiti pažnja. U zavisnosti kako se svinjsko meso priprema i sa Äime se služi, tako se i kombinuje sa vinom. Mnogi Äe pomisliti da svinjetina ide dobro uz crveno vino, ali to baÅ” nije taÄno. Naime, veÄina svinjetinu svrstava pod crveno, ali tehniÄki ona pripada belom mesu, te s'toga, bolje i ide uz belo vino Chardonnay, Pinot Gris i Sauvignon Blanc. Ljubitelji crvenog vina, ne moraju se oseÄati zapostavljeno, jer svinjetina poslužena uz razne soseve, veoma dobro ide uz isto. Pinot Noir, Italian Sangiovese ili Chianti samo su neki od predloga. Kako peÄena svinjetina ima popriliÄno slatkast ukus, neophodno je izbegavati teÅ”ka crvena vina poput Shiraz ili Cabernet. PrÅ”uta i suhomesnati proizvodi, uparuju se sa roze svetlim i suvim vinima, a mogu se poslužiti i sa suvim belim vinom.
Belo pileÄe ili ÄureÄe meso, dobro se slaže uz bela vina, kao Å”to su Sauvignon Blanc ili Chardonnay, dok tamnije meso paÄetine dobro ide uz crveno vino Pinot Noir ili Cabernet Sauvignon. MeÄutim, sastojci koji se koriste u pripremi, kao i sosevi, u mnogome odreÄuju izbor vina, te važi uopÅ”teno pravilo, da se svetlija jela služe sa belim, a smelija jela sa crvenim vinom.
I ne samo sa mesom, vino je bitno adekvatno upariti i sa sirevima, Äokoladom, pa Äak i sa pizzom, ali o tome Äemo ipak u narednim tekstovima.
Comments
Post a Comment