🎄Blogžić #16: Božićna tradicija i trpeza u Italiji
Bilo bi nezamislivo da se Božićni običaji i đakonije ove zemlje ne nađu u Blogžiću. Božićna sezona u Italiji počinje 8.decembra na dan Bezgrešnog začeća, kada mnoge italijanske porodice ukrašavaju svoj dom, peku se kolači i pakuju pokloni.Od tog dana pa do Božića, ukrašavaju se ulice crveno-zelenim dekoracijama, postavljaju se jaslice, a tim istim ulicama, širi se miris kestena, kuvanog vina i poslastica.
Badnje veče, odnosno La Vigilia di Natale, obeležava se različito od regiona do regiona. Neke porodice Badnje veče provode uz finu večeru, dok većina domova posti i čekaju veliki Božićni ručak sutradan. Bez obzira u kom delu Italije živite, jedno je obavezno za sve, Ponoćna misa, a nakon toga proslava počinje nazdravljanjem uz šampanjac. Da bi dočekala Deda Mraza, deca ostavljaju čašu mleka, orašaste plodove i parče torte ispod jelke, kako bi se zahvalila Babbo Natale za poklone.
25.decembar Natale, odnosno Božić, jedva je dočekan dan. Dan posvećen dobroj hrani i dan kada se porodice okupljaju. Italijani mogu provesti i ceo dan za stolom, uživajući u svemu što je spremno i u društvu. Vrlo često, oni će igrati i neku društvenu igru dok uživaju u poslasticama, vinu i poklonima.
A za Božić, nema čega nema na trpezi, od antipasti do deserta. Od predjela se može naći Insalata di Mare, odnosno salata sa morskim plodovima, zatim losos, tuna, suhomesnati proizvodi i sir. Potom sledi Prvo jelo i sastoji se od tortelina u čorbi, lazanja, zapečenih testenina. Drugo jelo je rezervisano za više vrsta mesa. Nakon mesa sledi desert, koji ne može proći bez dve vrste slatkog hleba Pandoro koji potiče iz Verone i Panettone koji je poreklom iz Lombardije i u njega se još dodaje suvo grožđe i suvo voće. Takođe se služi čokolada i razni sitni kolači, kao što su Baci di Dama ili biskviti od lešnika iz Torina.
Naravno da svi ovi obroci ne bi bili kompletni bez dobro odabranog i uparenog vina, kako bi svi ovi ukusi bili još lepši.
Nakon Božića, 26.decembra, sledi Santo Stefano i to je nacionalni praznik u Italiji i gle čuda, još jedan povod da se okupe sa svojim voljenima i uživaju u hrani i piću. Kako je tri dana proslave za njih malo, 31.decembar je još jedan dan kada jedva čekaju da se okupe sa svojim najdražima. Capodanno, odnosno Nova godina, počinje kasno popodne aperitivom, nakon čega sledi tradicionalno bogat obrok Cenone.
Božićno vreme u Italiji traje sve do 6.januara na dan Bogojavljenja, odnosno Epiphani. U toj noći deca čekaju Befana, koja po predanju predstavlja staru vešticu na metli, koja ulazi kroz dimnjake i dobroj deci ostavlja slatkiše u čarapu, a nevaljaloj grumen uglja.
S'obzirom da je Italija zemlja koja jako poštuje porodicu, tradiciju i običaje, ništa manje se nije moglo očekivati ni za Božić. Vreme provedeno sa najbližima, dobra hrana i piće je ono što je njima osnova života i ima veliku vrednost. Do nekih novih običaja...Buon Natale!
Comments
Post a Comment