🎄Blogžić #2: Tradicionalna božićna trpeza u Francuskoj

Božićne pripreme u Francuskoj počinju 1.decembra, kada deca otvaraju prozorčiće Advent kalendara, što ih čini još radosnijim u iščekivanju najlepšeg praznika.

U noći pre samog Božića, tačnije za Badnje veče, 24.decembra, francuske porodice se okupljaju da proslave Hristovo rođenje i da uživaju u hrani i vinu. I oni to doslovno i rade - uživaju i to u gozbi koja traje i po šest sati, a naziva se Le Réveillon de Noël. Sam naziv znači probuditi se ili oživeti. 

Za Francuze je bitno da trpeza izgleda elegantno. Na sto se stavljaju tri svećnjaka koja predstavljaju Trojstvo, a krajevi stolnjaka se vezuju, kako đavo ne bi došao ispod stola. Božićno drvce se ukrašava nekoliko dana pre, a deca stavljaju cipele blizu kamina, kako bi ih Père Noël lako pronašao i ubacio po koji slatkiš ili poklon. Iznad vrata se kači imela za sreću. Deo božićne tradicije u ukrašavanju stola, svakako su papillotes - čokoladice umotane u zlatni papir sa obrubljenim krajevima i porukom.

Sama gozba se razlikuje od regije do regije, ali ono što je za sve uobičajeno, jeste da se kao predjelo služi dimljeni losos sa hlebom od mekinja. A za glavno jelo, tradicionalne su božićna ćurka punjena kestenjem i guščje meso. Od povrća se može naći boranija kuvana sa belim lukom i krompir pripremljen sa začinskim biljem.

Za kraj gozbe, ostavljeno je najslađe. Služe se dezerti poput La Buche de Noel, odnosno "panj torte", zatim Sponge cake, tradicionalno napravljena od čokolade i kestenja. Tokom večere, služi se kvalitetno vino ili šampanjac.

Za Provansu je karakteristično Les Treize desserts, odnosno trinaest poslastica nakon glavne gozbe. Za njih je to od izuzetnog značaja, jer predstavljaju Hrista i dvanaest apostola na Tajnoj večeri. Od poslastica može se naći: voće, slatkiši, suve smokve, bademi, orasi, suvo grožđe, lešnici ili čuveni kolač Pompe a l'huile. Običaj je da svako uzme od svake poslastice po malo, kako bi imao sreće u predstojećoj godini.

Do neke naredne države i božićne trpeze...Joyeux Noël! 










Comments

Popular posts from this blog

Kako da peglanje veša postane prava zabava?

Šta posetiti na Zlataru?

Calilo Hotel: Luksuzni raj ostrva Ios