🎄Blogžić #21: Wine & Cheese
Naučili smo kako da uparimo vino i meso i takođe, vino i čokoladu. A sirevi? Koje vino ide najbolje uz koju vrstu sira, upravo ćemo saznati. Sve više su u svetu, a i kod nas, popularne daske sa raznim vrstama sireva, a da li znate koje vino uz njih da poslužite?
Kao i kod druge hrane koju želimo da uparimo sa vinom, moramo obratiti pažnju na teksturu, kiselost, masnoću i tanin. Većina ljudi uparivanje započinje sa izborom sira, pa na osnovu odabrane vrste, traže adekvatno vino.
Ukoliko vaš izbor padne na tvrde sireve, poput cheddar, Comté, Parmigiano-Reggiano, najlakše ih je upariti sa Cabernet Sauvignon, koje pripada srednje teškim crvenim vinima. Ali za one koji vole malo i da se poigraju prilikom kombinovanja, nije loše pokušati i sa kombinacijom čedra i Chardonnay.
Plavi sirevi snažnog ukusa i mirisa, najbolje idu uz slatka vina. Ovoj vrsti sireva pripadaju Stilton, Roquefort i Gorgonzola. Uz Stilton najbolje je kombinovati Aged Port. Ovaj sir je kompleksnog oštrog i slanog karaktera, te ga je najbolje kombinovati sa starijim slađim Portom ili nekim drugim vinom ovakve vrste. Uz Gorgonzolu, dobro je poslužiti Moscato, jer njegova lakoća i slatkost odlično se slaže uz ukus Gorgonzole.
Mekani sirevi oni mogu biti potpuno mekani da se mažu ili poput brie i camembert polumekane teksture. Kako su ovi sirevi masniji, zahtevaju oštro i kiselo vino, da preseče masnoću. Šampanjac, Chardonnay i Camembert, Délice de Bourgogne, odličan su izbor za kombinovanje uz ovu vrstu.
Ono što savršeno ide uz vino i sir kao dodatak, jesu krekeri, baget, med, orasi, suvo voće ili hrskavi kolutići jabuke, kruške, dinje.
Još jedna kombinacija vina i hrane, ostaje nam tokom Blogžića. A do tada, brzo bacajte se na posao da osmislite svoju idealnu dasku sa sirevima i kombinaciju sa vinom...Živeli!
Comments
Post a Comment