L💗VEmbar #10: Cvekla - prirodni lek za jačanje imuniteta!
Moram priznati da je ne konzumiram baš sa užitkom, ali kad znam kakve benefite moj organizam ima od cvekle, nije mi teško da svako veče popijem po čašu ovog imuno boostera.
U Americi je udruženje kardiologa objavilo rezultate studija kakve efekte ima cvekla na kardiovaskularni sistem, ali i generalno na ceo organizam. Jedna čaša cvekle obezbeđuje dnevni unos svih minerala i vitamina koji su neophodni za funskcionisanje imunološkog sistema.
Šta sve cvekla sadrži u sebi? Krenimo od toga da je ona prirodni izvor gvožđa i folne kiseline. Najviđe sadrži vitamina A, ali i vitamin C i E. Sadrži i Mg, nitrate i antioksidante.
Kao što smo već rekli, cvekla jaća imuni sistem, ali pored toga ona poboljšava funkciju jetre, štiti organizam od slobodnih radikala, smanjuje upale, povećava nivo hemoglobina, sprečava demenciju, dobra je za detox organizma, pomaže u prevenciji kancera.
Cvekla je odlična u borrbi protiv anemije. Da bi se krvna slika poboljšala i povećala crvena krvna zrnca, neophodno je da se konzumiraju namirnice bogate gvožđem, a cvekla je upravo to. Ako osetite hronični umor, bledilo, nizak krvni pritisak i vrtoglavicu, znajte da konzumiranje cvekle može pomoći u borbi protiv toga. Testirajte sami, konzumirajte cveklu nedelju dana i videćete koliko će se vaše stanje poboljšati i sve navedeno otkloniti.
Ono što ja volim, jeste da je konzumiram kao napitak, pomešano zejedno sa pomorandžom, grejpom i limunom. To je obavezno svako veče i ono što sam primetila je upravo to, povećanje nivoa energije i otklanjanje konstantnog umora. Pored smutija, takođe je dobro jesti cveklu u vidu salate i to izrendana zajedno sa šargarepom uz dodatak limuna.
Cvekla je dostupna svima i za svačiji džep, tako da izgovora nema. Testirajte sami njene benefite nedelju dana i videćete da će vrlo lako postati najbitnija namirnica u vašoj kuhinji.
Comments
Post a Comment