L💗VEmbar #18: Crème brûlée
Photo: @Browneyedbaker |
Jedan od tradicionalnih deserta Francuske jeste Crème brûlée, koji se sastoji od bogatog krema prelivenog slojem stvrdnutog karamelizovanog šećera. Krem je obično sa ukusom vanile, tako je po tradicionalnoj recepturi, ali može biti obogaćen i drugim aromama. Toplata iz procesa karamelizacije omogućuje da zagreje vrh krema, a sredinu ostavi hladnom.
Kada se osvrnemo na poreklo ovog deserta, mnogi navode da je kuvare širom Evrope inspirisala Crema Katalana, koja dotarira iz 14.veka. Crème brûlée je postao izuzetno popularan 1980-ih godina.
Crème brûlée se servira u pojedinačnim posudicama, odnosno remekinama. Krugovi karamele se mogu pripremiti posebno i staviti na vrh krema pre serviranja, a takođe se može i karamela formirati direktno na vrhu, takođe neposredno pre serviranja. Mnogi recepti navode da se pre karamelizovanja i posluženja, krem ostavi da odstoji u frižideru kako bi se dobro rashladio, a zatim se pristupa procesu karamelizovanja pre samog serviranja.
Ako niste probali do sada da pravite, možete pokušati uz pomoć mnogobrojnih recepata. Da vam napišem koji je provereno dobar, ne znam, jer nisam nikada pravila, ali sigurna sam da po bilo kojem da pravite, užitak je zagarantovan. Prijatno!
Comments
Post a Comment