L💗VEmbar #24: Lamington - tradicionalni kolač Australije
Photo: @goodto.com |
Dok sam istraživala tradicionalne kolače, ugledam čupavce, kad ono nisu čupavci nego Lamington, tradicionalni kolač Australije. Sve vreme sam bila ubeđena da su naši čupavci, naprosto plod mašte naših baka i da su biskvit koru, jednostavno umočile u čokoladu, potom umuljale u kokos i ta-na evo ga kolač. Međutim, istina je ipak malo drugačija.
Veruje se da naziv potiče od Lorda Lamingtona, koji je služio kao general u Kvinslendu ili možda čak po njegov ženi Lady Lamington. Većina nastanak ovog kolača pripisuje kuvaru Lorda Lamingtona koji je bio Francuz. Naime, jednog dana je imao zadatak da spremi posluženje za veći broj gostiju i to od ograničenih sastojaka koje je imao. Kuvar Galand je tada isekao ostatke francuskog biskvita od prethodnog dana, umočio komadiće u čokoladu i uvio u kokos. Svi gosti su bili oduševljeni kolačem i tražilu su lak i recept.
Recept se vrlo brzo proširio po novinama, te su mnogi ljudi mogli da uživaju praveći ovaj kolač. Čupavci, pardon Lamington, ima čak i svoj nacionalni dan u Australiji i slavi se 21.jula. Lamingtoni se uglavnom prave sa slojem fila i li džema, te je to osnovna razlika od čupavaca. Varijeteti su različiti od države do države, ali za mene, oni će i dalje biti nešto što su naše bake izmislile.
Comments
Post a Comment