L💗VEmbar #16: Irish and Scotch whiskey - koja je razlika između njih?
Škotski protiv irskog viskija - večita borba između ljubitelja viskija. A šta je to što razlikuje ova dva rivala?
Škotski viski ima puniji i teži ukus i pravi se od sladnog ječma, dok sa druge strane irski se pravi kombinovanjem sladnog i nesladnog. Nesladni se koristio, jer je nekada u Irskoj postojao porez na slad. Ukus irskog viskija je glatak sa primesama vanile. Na ukus viskija veliki uticaj imaju bačve, te i jedna i druga koriste one od hrastovog drveta.
Škotski viski se dvostruko destiluje i za to se koriste bakarni destilati, ali i Irci ih takođe koriste, no oni viski čak trostruko destiluju i upravo taj različiti nivo destilacije, dovodi do različitosti u ukusu između ova dva viskija. Za stvaranje dobrog ukusa, neophodan je proces starenja, te oba ova viskija sazrevaju najmanje tri godine.
Pretpostavlja se da je prvi nastao irski viski i da su ga proizveli monasi, nakon toga je evoluirao i iz čiste razonode, prerastao je u veliku industriju. Škotski i irski viski imaju mnogo toga zajedničkog, ali i najmanja razlika u proizvodnji može napraviti ogromne varijacije finalnih proizvoda.
A vi, koji ste tim, Irska ili Škotska?
Comments
Post a Comment