L💗VEmbar #9: Macaron - da li je ovo francuski ili italijanski slatkiš?
Kada bih trebala da nabrajam sve što me asocira na Pariz, baget hleb i makaroni definitivno bi bili na vrhu liste. Ne verujem da postoji osoba koja nije čula za njih.
Makarun je poslastica koja je bazirana na puslicama, a za njegovu izradu koriste se belance, bademovo brašno, šećer u prahu, granulirani šećer i prehrambena boja. Ovaj kolačić je blago vlažan i topi se u ustima. Punjenje mu je krem od putera.
Mnogobrojni italijanski kuvari iz 16.veka spominju keksiće od badema koji veoma podsećaju na makarune, ali se drugačije nazivaju. Najraniji recept koji je poznat narodu, datira iz 17.veka i on je bio inspirisan francuskom verzijom recepta.
Na osnovu ovoga, postoje i dve metode pravljenja makarunsa. Pogađate? Tako je, to su italijanska i francuska. Razlika leži u tome, na koji se način pravi smesa od belanaca. Italijanski način pravljenja podrazumeva da se belanca izmute sa vrućim šećernim sirupom i da se obrazuje masa. Prosejani badem i šećer se takođe pomešaju sa belancetom kako bi se dobila pasta. Dobijene mase se pomešaju kako bi se dobila mešavina makaruna. Na francuski način belanca se umute i potom se polako dodaju prosejani mleveni badem i šećer u prahu.
Najpoznatiji proizvođač makaruna jeste Ladurée. Francuska luksuzna pekara i kuća za proizvodnju slatkiša, osnovana je 1862.godine. Dnevno ova kuća proda oko 15.000 makaruna.
Louis-Ernest Ladurée, vodeničar, osnovao je pekaru Rue Royale u Parizu 1862.godine. Pekara je spaljena 1871.godine tokom ustanka Pariske komune. Na istoj lokaciji je izgrađena poslastičarnica. Ladurée je dostigao slavu kada je njegov unuk došao na ideju da spoji dve "puslice" zajedno sa penastim ganašom kao punjenje. Za uspon Ladurée, bio je odgovoran Pierre Herme, te je za godinu dana od male pekare postao veliki brend.
Ako ne možete da probate čuvene makarune ove poslastičarnice, ima i nama dostupnijih varijanti, a u svako doba možete i sami pokušati da napravite ovu ukusnu poslasticu.
Photo: @Tripadvisor |
Comments
Post a Comment