 |
Photo: @Lacucinaitaliana.com |
Kad god pomislim na Pugliu, odmah mi misli odlutaju na njihovu tradicionalnu hranu i domaću kuhinju. Ako prošetate ulicama Bari Vecchia, kao i ostalim gradićima ove oblasti, možete videti da se u jutarnjim časovima ulice pretvaraju u prave male fabrike testenina, jer žene sede za stolom i prave tradicionalnu testeninu - Orecchiette. Izgled ove testenine podseća na male uši, a nastaje tako što se testo razvije u tanke trupce, odseče komad nožem i oblikuje ručno i sve to brzim pokretima.
 |
Photo: @Anamericaninrome.com |
Orecchiette nisu jedina tradicionalna testenina ove oblasti. Takođe, se prave i troccoli a to je duga pasta tipična za sever Puglie. Cicatelli su slični orecchiettama, ali su duži. Sagne 'ncannulate su karakteristične za Salento i to su duge, uvrnute niti testenine.
 |
Photo: @Lacucinaitaliana.it |
Jedan od najznačajnijih proizvoda Puglie jeste hleb. Pane di Altamura, odnosno PDA hleb je iz unutrašnjosti oko Barija, dok PAT - Traditional Agrocultural Product je tipičan za Monte St.Angelo.
 |
Photo: @Puglia.com |
Iako je Foccacia prvobitno vezana za Liguriju, naravno da svaka oblast Italije ima svoju verziju. Fokača Puglie je okruglog oblika i malo deblja od fokače koja se pravi u Đenovi. Spolja je hrskava, a unutra mekana. Klasična verzija sadrži čeri paradajz.
 |
Photo: @Lacucinaitaliana.com |
Taralli su još jedan proizvod tipičan za ovu regiju, a u suštini to su mali prstenovi napravljeni od hrskavog testa za hleb sa uljem. Ako su većih dimenzija onda su to Scaldatelli.
 |
Photo: @Schaer.com |
Panzerotti punjeni paradajzom i mocarelom, mada mogu se naći i sa nadevom od pršute. Peku se u ulju i poslužuju vruće, te vrlo lako sir može iscuriti na odeću, mada postoje i varijante pečene u pećenici, ali to onda gubi svoj šarm.
 |
Photo: @Gettyimages |
Caciocavallo je tipičan sir ove regije poznat po svom obliku i nežno slankastog ukusa.
 |
Photo: @Gettyimages |
A što se poslastica tiče, Pasticciotti su nezaobilazni. Iako se smatraju simbolom regije Puglie, oni se uglavnom mogu naći u gradu Lecce. Punjeni su kremom i višnjom.
 |
Photo: @Cookist.it |
Comments
Post a Comment