🍁 Blogtobar #23: Tarte Tropézienne - tradicionalni kolač sa juga Francuske

 

Photo: @roadto pastry.com

Baš kao što mu i samo ime kaže, Tarte Tropézienne je tradicionalni kolač St.Tropea. 1955.godine, poljski poslastičar Alexandar Micka, otvorio je poslastičarnicu u St.Tropeu i napravio ukusnu tortu punjenu kremom.

Iste te godine je u St.Tropeu sniman film I Bog stvori ženu. Kada je Brižit Bardo otkrila ovu preukusnu poslasticu, predložila je njenom tvorcu da ga nazove Tarte Tropézienne. Nakon ogromnog uspeha ove torte, Alexandar je 1973.godine registrovao recepturu i brend iste. 1985.godine, on upoznaje Alberta Difrena sa kojim deli istu strast i tom prilikom mu dozvoljava da uvrsti ovaj proizvod u svoju kompaniju.

Tarte Tropézienne se sastoji od brioche, a to je vrsta francuskog hleba, tačnije nešto između hleba i peciva. Izuzetno je mekano, a brioche koji se koristi za pravljenje tartea je još mekši od tradicionalne teksture, u smislu količine jaja i putera i začinjen je narandžinim sokom. Brioche je u potpunosti prekrivena kristal šećerom i manjom količinom šećera u prahu.

Osim brioche, najbitniji sastojak tartea je krem. Krem koji krasi ovaj predivan kolač jeste krem Madam. Sastoji se od krema i Chantilly, odnosno šlaga sa vanilom.

Recept ove ukusne torte možete naći na raznim sajtovima, ali ipak jasno je da to nikada neće biti isti kao što je i njegov tvorac smislio, jer oni uvek vešto čuvaju samo za sebe tajni sastojak. 

Comments

Popular posts from this blog

Kako da peglanje veša postane prava zabava?

Šta posetiti na Zlataru?

Calilo Hotel: Luksuzni raj ostrva Ios