🍁 Blogtobar #23: Tarte Tropézienne - tradicionalni kolač sa juga Francuske
Photo: @roadto pastry.com |
Baš kao što mu i samo ime kaže, Tarte Tropézienne je tradicionalni kolač St.Tropea. 1955.godine, poljski poslastičar Alexandar Micka, otvorio je poslastičarnicu u St.Tropeu i napravio ukusnu tortu punjenu kremom.
Iste te godine je u St.Tropeu sniman film I Bog stvori ženu. Kada je Brižit Bardo otkrila ovu preukusnu poslasticu, predložila je njenom tvorcu da ga nazove Tarte Tropézienne. Nakon ogromnog uspeha ove torte, Alexandar je 1973.godine registrovao recepturu i brend iste. 1985.godine, on upoznaje Alberta Difrena sa kojim deli istu strast i tom prilikom mu dozvoljava da uvrsti ovaj proizvod u svoju kompaniju.
Tarte Tropézienne se sastoji od brioche, a to je vrsta francuskog hleba, tačnije nešto između hleba i peciva. Izuzetno je mekano, a brioche koji se koristi za pravljenje tartea je još mekši od tradicionalne teksture, u smislu količine jaja i putera i začinjen je narandžinim sokom. Brioche je u potpunosti prekrivena kristal šećerom i manjom količinom šećera u prahu.
Osim brioche, najbitniji sastojak tartea je krem. Krem koji krasi ovaj predivan kolač jeste krem Madam. Sastoji se od krema i Chantilly, odnosno šlaga sa vanilom.
Recept ove ukusne torte možete naći na raznim sajtovima, ali ipak jasno je da to nikada neće biti isti kao što je i njegov tvorac smislio, jer oni uvek vešto čuvaju samo za sebe tajni sastojak.
Comments
Post a Comment