🍁Blogtobar #3: Vina Ligurije
“The wines of Liguria could even make stones blossom”
– Andrea Bacci
Druga najmanja vinska regija Italije, jeste Ligurija. Mnogi je opisuju kao malu, ali lepu regiju vina. Na strmim padinama Cinque Terre-a, mogu se naći neki od najlepših vinograda, koji su zbog teže obrade bili zapostavljeni, međutim, u novije vreme oni doživljavaju malu renesansu zahvaljujući inovacijama nekih vinarija.
Vinarije su većinom male zanatske i uglavnom proizvode bela vina. Kako je zbog strmih vinograda ograničeno vinogradarstvo, vina ove regije je teško nabaviti, ne samo izvan granica Italije, već i u njenim drugim oblastima.
Kao što smo napomenuli, uglavnom se proizvode bela vina i to od sorte Vermentino. Mnogi ovu sortu mešaju sa Pigatom, međutim Vermentino ima intenzivnije boje. Pigato vino je karakteristično za Đenovu i Savonu.
Rossese di Dolceacqua vino ima oznaku DOC i to je izuzetno crveno vino i boja mu je crveno ljubičasta, sa mirisom ruže i kupine. Cinque Terre vino takođe ima oznaku DOC i to je suvo belo vino, blago slankastog ukusa, što ga čini odličnim u kombinaciji sa lokalnom kuhinjom. Sciacchetra je slatko vino koje se proizvodi u malim količinama, napravljeno je od sušenog grožđa koje potiče iz Riomaggiore.
Ukoliko niste, pogledajte i prethodna dva teksta, kako bi se upoznali i sa najlepšim mestima i tradicionalnim jelima regije Ligurija. Živeli!
Comments
Post a Comment