🍁Blogtobar #2: Pesto & Focaccia
U prethodnom postu videli smo najlepša sela Ligurije, takozvano Cinque Terre, a koje ukuse krije ova regija saznaćemo sada.
Jednostavne prirodne arome proizvoda karakterišu ovu regiju. Genovese pesto je poznat širom Italije, a i šire. Osnovni recept Pesta spaja ukuse kopna i mora: maslinovo ulje, bosiljak, pinjoli, beli luk, morska so i puno parmigiano reggiano. Pesto se koristi za letnje supe ili jela od pirinča ili sa testeninom.
Photo: @monsieur-cuisine.com |
Đenova je jedan od prvih gradova u proizvodnji suvih testenina, kao i na Siciliji, pasta je ostavljena da se suši na morskom povetarcu. Postoje razne dimenzije paste koje su simboli Ligurije: trenette, troffie, pansotti, piaggie i corzzeti.
Takođe, specijalitet ove oblasti jeste Focaccia, morska pogača sa ukusom ruzmarina i paradajza.
Photo: @greatitalianchefs.com |
Ono što je obavezno da se proba jesu lokalne Fugassa, Farinata di Ceci i Herb tarts. U formi slatkog hleba mogu se naći: Frisciolata, Cassta Gnaccio, Almond cake, Pandolce i slatki ravioli. Jedu se uz čaši Sciacchetra.
Photo: @blog.giallozafferano.it #liguria #italia #focaccia #pesto |
Comments
Post a Comment