🍁Blogtobar #2: Pesto & Focaccia

 U prethodnom postu videli smo najlepša sela Ligurije, takozvano Cinque Terre, a koje ukuse krije ova regija saznaćemo sada.

Jednostavne prirodne arome proizvoda karakterišu ovu regiju. Genovese pesto je poznat širom Italije, a i šire. Osnovni recept Pesta spaja ukuse kopna i mora: maslinovo ulje, bosiljak, pinjoli, beli luk, morska so i puno parmigiano reggiano. Pesto se koristi za letnje supe ili jela od pirinča ili sa testeninom.

Photo: @monsieur-cuisine.com

 Đenova je jedan od prvih gradova u proizvodnji suvih testenina, kao i na Siciliji, pasta je ostavljena da se suši na morskom povetarcu. Postoje razne dimenzije paste koje su simboli Ligurije: trenette, troffie, pansotti, piaggie i corzzeti.

Takođe, specijalitet ove oblasti jeste Focaccia, morska pogača sa ukusom ruzmarina i paradajza.

Photo: @greatitalianchefs.com

Ono što je obavezno da se proba jesu lokalne Fugassa, Farinata di Ceci i Herb tarts. U formi slatkog hleba mogu se naći: Frisciolata, Cassta Gnaccio, Almond cake, Pandolce i slatki ravioli. Jedu se uz čaši Sciacchetra. 

Photo: @blog.giallozafferano.it


#liguria #italia #focaccia #pesto


Comments

Popular posts from this blog

Kako da peglanje veša postane prava zabava?

Šta posetiti na Zlataru?

Calilo Hotel: Luksuzni raj ostrva Ios