🍁 Blogtobar #6: Benefiti smokve za zdravlje čoveka
Često nazivana rajskim voćem Mediterana, smokva ima razne benefite za ljudski organizam, jer je izuzetno bogata vitaminima, antioksidansima i fitonutrijentima. Postoje više sorti, a plodovi mogu varirati od zeleno žućkaste do tamno ljubičaste boje.
Ova voćka je bogata kako vitaminima, tako i mineralima, te se može pohvaliti visokim sadržajem kalcijuma, fosfora, magnezijuma, bakra i vitaminima B, A, C i K. Takođe, sadrži i tekin, odnosno antioksidativni sastojak koji samnjuje holesterol u krvi.
Kako je bogata antioksidansima, smokva štiti organizam od prevremenog starenja, srčanih oboljenja, karcinoma. Njihovim konzumiranjem može se smanjiti koncetracija glukoze u krvi. Takođe, mnoge studije su pokazale da konzumiranje smokve poboljšava pamćenje. Njihovo redovno konzumiranje sprečava anemiju.
A ako ste se pitali da li je smokva dobra i za izgled i zdravlje kože, odgovor je DA. Ako se direktno nanosi na kožu, pečena smokva može da izleči upalu poput čireva i apscesa. Zbog visokog sadržaja vode, pire od smokve je odličan za akne i čišćenje kože. Pomažu i kod mršavljenja, jer su bogate dijetalnim vlaknima.
Sveža smokva ima umirujuće dejstvi kod upale bronhijalnih puteva. Odlična je kod oporavka od iscrpljenosti i detoksikacije. A takođe su dobre kod otklanjanja nesanice.
Ako niste do sada, nadam se da ćete smokve uvrstiti u svoj jelovnik i uživati u njihovom ukusu i benefitima.
Comments
Post a Comment